Bila Izrail Datang Memanggil  

Posted by Ahlia 'Ammar

Muhasabah diri setiap hari itu adalah perlu. Agar kita kembali sedar akan betapa singkatnya hidup kita di atas bumi Allah ini.Agaknya dalam satu hari, berapa kali kita terfikir akan kematian? Pernahkah dalam satu hari kita langsung tidak terfikir akan kematian?

Sedarkah kita setiap saat kita akan dilawati oleh malaikat maut. Terfikirkah bahawa bila-bila masa dalam tempoh kurang dari satu saat nyawa kita boleh dicabut oleh petugas Allah itu?

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

" Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang,didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail: Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."


1 hari = 24 jam = 1440 minit

1440 minit / 70 = 20.571 minit

Ini bermakna malaikat maut menziarahi kita setiap 21 minit.

Bila, dimana dan bagaimana? Wallahu’alam. Hanya Allah yang mengetahuinya.

Kita sendiri sedar bahawa sejak dari awal penciptaan kita, Allah sudah menetapkan taqdir seseorang itu. Sudah fix atau tetap baginya akan hal kematiannya. Sudah nyata tarikh kematian bagi tiap-tiap yang bernyawa itu sudah ada. 

Cuma menunggu saat ianya tiba tanpa kita sedari, tanpa sebarang persiapan yang rapi.

Dari Abu 'Abdirrahman Abdullah bin Mas'ud radhiallahu 'anh, dia berkata : bahwa Rasulullah telah bersabda, "Sesungguhnya tiap-tiap kalian dikumpulkan penciptaannya dalam rahim ibunya selama 40 hari berupa nutfah, kemudian menjadi 'Alaqoh (segumpal darah) selama itu juga lalu menjadi Mudhghoh (segumpal daging) selama itu juga, kemudian diutuslah Malaikat untuk meniupkan ruh kepadanya lalu diperintahkan untuk menuliskan 4 perkara : Rezeki, Ajal, Amal dan Celaka/bahagianya. maka demi Allah yang tiada Tuhan selainnya, ada seseorang diantara kalian yang mengerjakan amalan ahli syurga sehingga tidak ada jarak antara dirinya dan syurga kecuali sehasta saja. kemudian ia didahului oleh ketetapan Alloh lalu ia melakukan perbuatan ahli neraka dan ia masuk neraka. Ada diantara kalian yang mengerjakan amalan ahli neraka sehingga tidak ada lagi jarak antara dirinya dan neraka kecuali sehasta saja. kemudian ia didahului oleh ketetapan Allah lalu ia melakukan perbuatan ahli surga dan ia masuk surga.[Bukhari no. 3208, Muslim no. 2643]


Semestinya, setiap mukmin mengimpikan untuk mati dalam keadaan yang baik (husnul khatimah). Menunggu detiknya didatangi petugas Allah untuk mencabut nyawa dalam keadaan yang baik.


Namun, mengimpikan husnul khatimah memerlukan usaha yang amat besar dan mungkin juga berat sekali untuk kita laksanakan. Tapi, ianya tidak mustahil. Istiqamah melakukan kebaikan itu payah. Ianya suatu yang sangat berat untuk dilakukan.

Namun, cuba kita renungi kembali. Sedang Nabi Allah itu yang sudah jelas nyata dijanjikan SyurgaNYA masih tetap kuat beribadah sehingga bengkak kakinya, bagaimana pula kita yang masih lagi masih samar-samar pengakhiran kita?

Sedang Baginda punyai lagi banyak tugasan dan tanggungjawab untuk dipenuhi dalam usaha menyebarkan agama Allah, masih punya masa untuk beribadah kepada Tuhan pencipta sekalian alam, bagaimana pula kita yang punyai masa senggang yang amat panjang?

Sedang Baginda dicaci, dihina, hidup dalam kedhaifan sewaktu melaksanakan tugas seorang Rasul, bagaimana pula kita yang hidup serba mewah bergoyang kaki tanpa melakukan apa-apa?
Tepuk dada, tanya iman.

Agaknya, bekalan yang kita kumpul selama hidup sehingga hari ini sudah cukupkah untuk menampung timbangan kita sewaktu pengadilan dihadapan Allah kelak?

Atau bekalan yang dikumpul itu banyak yang ‘tercicir’ di pertengahan jalan disebabkan banyaknya dosa yang kita lakukan. Tibanya hari pengadilan, kita tertanya-tanya dimanakah bekalan kita dahulu sedangkan hakikatnya ianya sudah ditenggelami dosa yang menimbun tinggi.

Hakikatnya, perjalanan kita di atas muka bumi ini amatlah singkat.

Bumi juga sudah terlalu tua dan uzur. Tinggal masa menetukan hari kehancuran segenap alam.

Teringat peristiwa sewaktu Nabi diangkat naik kelangit dalam Isra’ Mikraj, ditunjukkan kepada Baginda seorang tua yang sangat uzur bertongkat. Dikatakan bahawa itulah usia bumi saat itu.

Cuba kita kira, dari zaman Nabi, bumi sudah seuzur itu, agaknya jarak masa sehingga hari ini, bumi sudah seperti apa ya? Wallahua’alam.

Sesungguhnya orang yang sentiasa mengingati mati itu adalah orang yang bijak. Jadi, jom jadi orang yang bijak. ^_^

This entry was posted at Wednesday, February 09, 2011 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 nasihat dari sahabat

Post a Comment

Semangat Palestina yang takkan pernah padam!

Followers

ღ halawatul iman ღ