Perkongsian : Kahwin Sewaktu Belajar  

Posted by Ahlia 'Ammar

Bismillahi manittaba’al huda


Alhamdulillah, masuk sudah hari ke 5 Ramadhan. Kejap aje kan waktu berlalu? Rasa macam baru semalam aje puasa yang tahun lepas punya. Teringat lagi ifthar dengan kawan-kawan. Ifthar ramai-ramai di padang Masjid Negeri. Masa berlari terlalu pantas hingga kita sendiri tidak terkejar waktu yang berlalu pergi. Tanda akhir zaman yang kian hampir.


Malam ni terasa nak menulis pulak. Memandangkan dah beberapa hari jemari saya berpuasa maka hari ni kena exercise sikit la. Hehe.


Tajuk paling hangat dan best sekali dikalangan remaja tak lain tak bukan kahwin la kan? Ke ada topic lain yang lebih menarik? :P Kalau kat facebook, asal ada post pasal kahwin aje, mesti ramai yang like kan? Siap ada group Baitul Muslim, Baitul Haraki, ‘Kami Nak Kawin Awal’ dan macam-macam lagi. Saya pun join jugak group-group tu sebenarnya. Hihi :P Sekadar nak cedok ilmu yang sememangnya teramatlah sikit ni. T_T


Lepas dah kawin ni, banyak sangat soalan-soalan hot yang diajukan sahabat-sahabat. Macam-macam ada. Dari se‘surface’2 soalan hingga ke se‘detail’2 soalan. :P Jadi, saya simpulkan ramai yang berminat nak kahwin awal specifically kawin waktu belajar. Ke ada yang tak ada perasaan langsung bila cakap pasal kawin ni? Pelik tu pelik tu :P


Memandangkan ramai yang bertanyakan soalan-soalan berkaitan kahwin yang lebih kurang sama, makanya saya merajinkan diri untuk menulis entri ni :P Walaupun entri atau artikel pasal kahwin ni banyak lah sangat-sangat, dari yang simple hingga yang berat sikit, google aje terus dapat, tapi saya nak tulis jugak. Hihi.. Sekadar pandangan saya sahaja ni. Seorang isteri yang baru 4 bulan menjengah ke dunia baru, alam yang semua orang impikan. Jadi, teramatlah banyak kekurangan pada diri saya dalam menulis entri ini. Minta maaf awal-awal ni kalau ada tersalah fakta atau pandangan dan sebagainya :)




Macam mana nak tahu yang si dia tu memang betul-betul jodoh kita?


Hmm.. susah nak jawab ni. Kalau tanya para agamawan, mesti ada dalil dan hujah yang konkrit dan meyakinkan berdasarkan ayatul Quran dan Hadith Nabi. Tapi kalau tanya saya, makanya saya jawab ikut suka hati lah :P


Orang selalu cakap, sebelum buat keputusan sesuatu tu istikharah lah. Jangan ada yang salah faham ye tentang konsep istikharah ni. Istikharah bukan setakat untuk meminta petunjuk tentang urusan jodoh malah urusan lain yang memerlukan kita membuat pilihan juga dituntut untuk kita melakukan istikharah. Lepas tu, orang cakap kalau dia wujud dalam mimpi kita tu, maknanya ada jodohlah tu. Hehe. Sebenarnya konsep istikharah adalah kita meminta petunjuk dan bimbingan dari Allah untuk membuat sesuatu keputusan. Tidak semestinya Allah akan berkomunikasi dengan kita secara direct contohnya melalui mimpi. Kadang-kadang Allah hadirkan rasa tenang dalam hati kita dengan keputusan yang kita buat. Contohnya, kita berasa yakin dan sedikit pun tidak terdetik dalam hati kita untuk menolak si dia. Sekiranya ada rasa bolak-balik, maka perlu bersabar untuk suatu waktu sehingga kita betul-betul yakin bahawa si dia bukan jodoh kita, agar jawapan yang  terlahir itu dari hati yang redha, bukannya dari akal yang pendek dan terburu-buru.


Terasa macam berat lah pulak kan? Hehe.. Sebenarnya, susah nak tahu adakah si dia tu jodoh kita. Perihal siapa jodoh kita adalah rahsia Allah. Istimewa untuk makhluknya. Berdasarkan pengalaman sendiri, saya hanya mengikut kata hati yang yakin akan dia (sekarang zauj lah :P) adalah jodoh saya. Tiada mimpi. Hanya yakin dengan kata hati. Yakin dengan seyakinnya. Tanpa ada rasa ragu. ;)


Dan satu lagi, jodoh ni sebenarnya tak perlulah kita mencarinya. Si solehah mencari yang soleh dan si soleh mencari yang solehah. Sebab? Jodoh tu akan datang dengan sendirinya. Seperti kematian yang kita tidak tahu bila dan di mana, begitulah juga perihal jodoh yang kita tidak tahu bila dan siapa. Tiba waktu yang dijanjikan oleh Allah bahawa sudah sampai urusan jodohmu untuk disempurnakan, maka akan berlakulah ia. Sesungguhnya janji Allah itu benar dan pasti. Tanamkan dalam hati masing-masing yakin dengan janji Allah. Yakin, yakin dan yakin. Dan hari bahagia yang ditunggu itu akan tiba. Cuma kalian perlu bersabar. Sabar kan cantik. ^____^


Macam mana nak minta izin daripada mak ayah nak kahwin waktu belajar?


Ehemm.. Kalau tak silap, dekat facebook, ada satu surat contoh tu nak mintak izin kahwin daripada mak ayah. Edit sikit dan print aje lah surat tu dan bagi ke parent. Habis cerita. Hihi. Alahai, bahagialah hidup kalau semudah tu kan? :P


Tentangan dari ibu bapa merupakan halangan utama bagi mereka yang nak kahwin awal. Harus diingat di sini, ibu bapa menghalang tu ada sebabnya. Bukan saja suka-suka nak halang, ye dok? :P Mungkin parent merasakan bahawa anaknya itu masih belum matang untuk menguruskan hidupnya dengan baik apatah lagi setelah berkahwin kelak. Maka, disini perlulah menjadi matang untuk membuktikan kepada parent yang kalian sudah layak berkahwin. Kalau cuti sem, di rumah tu, yang perempuan tu rajin-rajinlah masuk dapur ye. Yang lelaki tu rajin-rajinlah tolong ayah buat kerja-kerja berat luar rumah. Salah satu cara nak nampak matang :D


Mungkin juga sebab faktor parent risau pelajaran akan terganggu bila dah kahwin nanti. Jadi, apa solusinya ye? ;)


Pengalaman sendiri, perlu banyak berdoa pada Allah. Kepada siapa lagi kita nak minta dilembutkan hati parent kita melainkan Dia. Kalaulah ada ubat yang dapat melembutkan hati dijual di farmasi, mau untung besar lah farmasi tu kan? Hehe.. Allah lah yang memegang hati-hati manusia, maka hanya Allah lah yang mampu melembutkan hati-hati manusia. Dan disini perlu adanya sifat kesabaran yang amat tinggi. Bersabar menanti Allah makbulkan doa kita. Allah akan uji kita dahulu sehinggalah Allah rasa kita sudah layak. Sabarlah walaupun setahun, dua tahun, 10 tahun kerana sepanjang tempoh itu Allah sedang mendidik diri kita supaya matang dan bersedia menerima tanggungjawab yang berat kelak. Jangan pernah berhenti berdoa. Kerana doa itu sendiri adalah senjata kita. Mohon lah agar dipermudahkan urusan jodoh dan mohonlah agar dibukakan hati kedua ibu bapa untuk memberi keizinan. Kemudian bersabarlah. Dan lihatlah hasilnya. Allah tidak akan menghampakan hambaNYA :)


Macam mana dengan study lepas kahwin?


Kena berhenti belajar ke lepas dah kawin ni? Iye lah kan, nak focus pada suami lagi, study lagi, anak lagi [kalau ada anak lah.hehe] Sebenarnya kahwin ni langsung tak beri kesan negative kepada study. Ni jawapan jujur sejujurnya ni. Bukan jawapan nak bagi sedap hati ye :P Malah, ianya akan memberi kesan posotif. Sebab? Pertama sekali, hati kita akan tenang bila selesai sudah urusan fitrah. Selesai sudah separah dari urusan agama, maka tumpuan seterusnya mestilah yang separuh lagi kan? :) Antara yang termasuk di dalam yang separuh lagi tu adalah study lah.


Bila hati sudah tenang, bila hati sudah lagi tidak terlibat dengan perkara dosa [cth : rindu pada si dia yg belum  halal, dll] maka secara automatiknya akan mudahlah kita untuk focus kepada benda lain seperti study. Dah tak perlu nak rindu, sms, calling. Sebab? Si dia dah ada di sebelah. Siap study sama-sama lagi. Hihi :P Kesan lain, sudah semestinya kita akan berusaha dengan sungguh agar pointer mantoppp ;) Ye lah kan, kena la tunjuk pada pasangan kita yang kita ni makin hebat lepas dah kawin. Salah satu cara nak tunjuk hebat depan pasangan. Hihi.. Dan yang pastinya, kita kahwin dengan izin ibu bapa, semestinya kita nak buktikan kepada ibu bapa kita yang study kita tak drop walaupun dah kahwin. Ingat senang ke mak bapa nak bagi anak kahwin waktu belajar ni? Hihi.. Jadi, hargailah jasa ibu bapa anda yang memberi keizinan kepada anda untuk berkahwin awal. Saya tahu ni sebab inilah pengalaman majority yang berkahwin awal ;)


Tentang pengurusan masa lepas kahwin, perlu makin effisyen [betul ke ejaannya gini?] Harus pandai bahagi masa dengan betul dan sempurna. Kalau yang rajin tu boleh lah buat jadual, tulis siap-siap pembahagian waktu untuk study, untuk keluarga dan sebagainya. Tapi saya ni malas, jadi ikut suka hati aje lah nak susun waktu walaupun tunggang langgang. Dan zauj pun tak kisah sebab dia pun dua kali lima jugak. Hihihi :P Cuma perlu pastikan waktu anda untuk sesuatu itu mencukupi dan bermanfaat. Penting ni pengurusan masa lepas dah kahwin ni ;)


Macam mana kalau pregnant waktu belajar?


Hmm.. yang ni bergantung kepada pasangan tersebut lah. Samada sudah bersedia atau tidak untuk menerima kehadiran orang baru. Kalau masih belum bersedia, rancanglah dengan baik. Sekarang kan ada banyak teknik nak mengelak kehamilan. Macam-macam teknik ada. Pilihlah yang mana berkenan di hati ye :P Sekiranya tak berhasil malah membuahkan ‘hasil’, maka disini perlunya ada syukur dalam diri. Bersyukur dengan anugerah yang Allah beri walaupun hati rasa macam berat aje. Cuba kita fikir, Allah bagi hadiah yang sangat istimewa kat kita tu, takkan kita nak tolak macam tu aje kan? Mana tahu, anak itulah yang akan menjadi aset akhirat kita kelak? Yang akan menarik kita yang hampir terjerumus ke dalam neraka, masuk ke dalam Syurga. Yang akan sentiasa mendoakan kita tika kita sudah tiada. Satu-satunya anak soleh yang dikurniakanNYA.


Pernah dengar suatu kisah, tak tahulah kisah benar atau sekadar kisah untuk memberi pengajaran. Sepasang suami isteri yang sudah punyai 2 orang anak. Alkisah Allah hadiahkan lagi seorang. Maka keduanya pun merungut tak suka dan tak bersedia dan mereka merasakan lebih baik kalau tak ada anak. Mungkin sabab factor ekonomi.  Maka, Allah menarik semua anak mereka. Si isteri keguguran dan dua anak lagi meninggal akibat accident. Allah tarik semua. [tak ingat sangat dah kisah ni, ingat2 lupa aje]. Jadi, bersyukurlah andai Allah bagi hadiah special tu. Bukan senang nak dapat tu :) Ada orang, yang bertahun-tahun berubat, namun belum dikurniakan anak, yang dikurniakan tanpa rela tu, bersyukurlah ye. Sebab anda bertuah :)


Kalau yang sudah bersedia, teruskanlah ye. Saya amat sokong! :) Sebab saya lihat kawan-kawan yang sudah mempunyai anak langsung tidak mengalami sebarang masalah dalam study mereka. Ini adalah pengalaman yang sebenar. Bukan tokok tambah ye. Semua ini adalah kuasa Allah. Andai kita yakin dengan bantuan Allah, maka Allah akan tolong kita dengan penuh kasih sayang. Yakinlah!:)


Macam mana dengan ekonomi selepas kahwin?


Antara sebab utama orang takut nak kahwin sebab tak ada duit lah, nanti nak tanggung anak dara orang macam mana kan? Hihi.. Yang ni untuk lelaki lah :P


Kata Abdullah bin Mas'ud r.a: "Carilah Kekayaan itu dalam Pernikahan" [Tafsir Ibn Katsir, 6/51]


Kalau kahwin tu akan jadi kaya ke? Hehe.. Orang cakap lepas kahwin ni akan murah rezeki. Memang betul pun. Tapi tu tak bermakna kita kena tunggu orang bagi bantuan dekat kita ye. Kita juga perlu berusaha sendiri mengikut alternatif sendiri untuk kewangan kita.


Pengalaman sendiri, saya dan suami masih lagi di bawah tanggungan ibu bapa masing-masing. Maksudnya, lepas dah kahwin bukanlah ayah perempuan akan lepas bulat-bulat pada si lelaki untuk tanggung anak dia. Naya lah gitu. Hehe.. Ayah saya masih lagi memberi duit belanja kepada saya. Dan ayah suami juga masih memberi duit belanja untuk suami. Ibu bapa faham bahawa anaknya belum bekerja maka secara tidak langsung anaknya masih berada di bawah tanggungannya walaupun tanggungjawab  itu sudah diserahkan tika akad terlafaz. Takkan lah mak ayah kejam sangat nak biarkan anak-anak terbiar tak berduit. Tak ada satu pun mak ayah dalam dunia ni macam tu. Semua mak ayah nak tengok anak-anaknya bahagia dan hidup senang.


Sumber ekonomi yang lain, sementara masih cuti panjang ni, suami saya melakukan banyak kerja sambilan. Takkan nak bergantung kepada mak ayah aje kan? Kena lah tunjuk kematangan diri bahawa diri sudah mampu menanggung isteri disamping mak ayah bantu sikit-sikit. Kepada para lelaki, jangan malas-malas cari kerja untuk tanggung bini ye. Kalau tak jumpa jugak kerja, cuba lah apply jadi guru ganti di Sek Islam Al-Irsyad [sekolah ayah mertua] sebab selalunya ada kekosongan. Hehe, promote pulak :P Walaupun pendapatan yang dapat tak banyak, tapi cukuplah untuk sekadar yang mampu sahaja. Oh ye, teringat ceramah Ust Azhar Idrus,  nafkah zahir yang suami wajib beri pada isteri adalah makan makanan asasi (cth: nasi) dua kali sehari dan pakaian lengkap luar dalam 2 pasang setahun. Ni wajib ye bagi para suami. Untuk yang sudah bekerjaya lah. Yang belum bekerjaya tu, isteri perlu faham akan status tersebut. Isteri perlu redha, maka akan gugurlah kewajipan tersebut. Sama-sama saling memahami. Ini sangat penting! ;) 


Dan saya, disebabkan saya mendapat bantuan biasiswa, maka saya hanya perlu bijak menggunakannya. Bila dah kahwin, tak boleh lah nak beli benda-benda yang tak penting [cth: novel :P]  macam sebelum kahwin tu. Kena pandai menggunakan wang dengan sebaik mungkin. Nak lagi senang, peruntukkan siap-siap perbelanjaan kita supaya mudah urusan dan tak terbabas menggunakannya tanpa sedar. Hehe.. Kalau yang tinggal di rumah sewa, peruntukkan siap-siap wang untuk bayar sewa bulanan. Macam saya, dua-dua duduk asing sebab belajar lain-lain tempat, jadi tak ada lah bebanan sewa rumah. Setakat ni lah. Hehe.. Penting ni pengurusan kewangan. ;)


Yang pastinya, rezeki tu sentiasa ada. Tak percaya? Kahwin lah dulu :P Rezeki tu tak pernah berkurang pun, malah ada saja jalan rezeki tu datang ke kita. Sampai kita pun tak tahu dari mana dia datang. Tup tup dah ada depan mata. Itu lah yang dinamakan rahmat Allah. Allah takkan sesekali meninggalkan hambanya itu malah meredhai dengan penuh kasih sayang dengan mengurniakan rezeki yang kita sendiri tidak tahu dari mana datangnya. Kahwin waktu belajar ni takkan buat kita jadi papa kedana pun. Percayalah :)


Penutup


Rasanya, tu aje lah kot antara soalan femes yang sering ditanya. Jadi, jawapan saya adalah berdasarkan pengalaman sendiri yang baru 4 bulan bergelar isteri. Masih sikit sangat pengalaman ni. Seciput aje. Adalah lebih baik bertanya kepada kawan-kawan yang lebih banyak pengalamannya.  Sebab jawapan saya ni jawapan ikut suka hati. Main bedal aje jawab. Hihi :P


Sekali lagi ditegaskan bahawa jangan pernah takut untuk kahwin awal. Bila dah kahwin, tak perlu lah berlagak matang macam orang dewasa. Sekadar menjadi diri kita seadanya. Remaja belia :P Saya dan suami pun masih belum matang. Tak tahulah bila nak matang.  Perangai masih lagi keanak-anakan. Kalah budak-budak sebenarnya. Hihi. Saya suka buli zauj saya. Dan dia suka tarik pipi saya sampai pipi saya kembanggg. Main kejar-kejar dalam bilik [kalau luar bilik segan pulak dekat mak ayah :P] Banyak benda yang boleh dilakukan bersama  seperti mengaji AlQuran sama-sama, sesi bertazkirah, berusarah santai dll. Seronok kahwin awal sebenarnya. Eh, ter‘promote’ pulak. Hihi.. :P


Masing-masing punyai pandangan yang berbeza tentang isu ini. Ada baik dan ada buruknya. Nilailah dengan mata hati dengan sebaik-baik penilaian. Sesungguhnya Allah maha Mengetahui baik buruk akan sesuatu hal itu. Wallahua’alam.





p/s : Ohh.. terpanjang pulak entri ni. Aasif ya kalau ada yang pening baca panjang-panjang ni :P  Harus diingati bahawa, entri ini adalah pandangan peribadi semata-mata. Sekiranya ada kritikan atau sapa2 nak tambah lagi, dialu-alukan ^____^






BintuYahya

0338 am

Baiti Jannati

This entry was posted at Saturday, August 06, 2011 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

14 nasihat dari sahabat

suka sgat amar dalam gambar tu ek :)

August 6, 2011 at 6:01 AM
Anonymous  

terima kasih atas perkongsiannya..in4mation yg bermanfaat.insyaallah...(^_^)

August 6, 2011 at 6:30 AM

jazakillah atas perkongsiannya..sangat berguna untuk mereka yg selalu berbincang mngenai topik kahwin awal ni.. ^_^

August 6, 2011 at 12:03 PM

alhamdulillah..best sgt entry ni...bl baca, teringt kisah akk dlu2..lbh kurang sama je ngan crita wan tho ni..he3

Semoga jodoh berkekalan hingga ke syurga kelak...ameen

August 6, 2011 at 8:58 PM

fieq eum: amar ckp siap la dh sampai mesia nnt :)

anonymous: afwan ^__^

puteri: alhamdulillah ^__^

kak syida: hehe..yeke akak..inshaAllah, akak pn sama..moga kekal ila jannah..amiin..

August 6, 2011 at 10:08 PM

assalamualaikum! huhuu...enjoy je bca entri ni even pnjg pn! sy slh sorg yg mmg b'keinginan nk b'baitul muslim awal hihii!sbbnya mcm2 ujian keremajaan ni,(esp ujian dgn lelaki ajnabi) tp tu dlu, skrg sy melupakn skjp hasrat tu..sbb sy taw sy blum ckup b'sedia utk itu..lgpn sy blum dirisik siapa2..tp sy pnh istikharah lbh krg 4 thn dlu..dn sy hrp 1 hr nnt, bl msnya dh smpai, 'si dia' dlm jwpn istikharah (insyaAllah) sy tu akn pinang sy dgn cr yg Allah redhai...dn smpai skrg sy msh m'hrpkn dia adalh bnr2 jwpn kpd istikharah sy..

doakn ya!

syukran ats p'kongsiannya! =)

August 6, 2011 at 11:10 PM

syukron akak ats segala nasihat dan pengalaman akak... :)

August 6, 2011 at 11:15 PM

slm,,best sgt tajuk ni,,lagu ape mo?bst :)

August 7, 2011 at 4:39 AM

slm ada link x surt untuk ibu bapa yg minta izin khwn 2?

August 7, 2011 at 4:50 AM

nak tny,lagu background ni tajuk pa??

August 7, 2011 at 6:48 PM

siti farhanah: wslm wbt..alhamdulillah, moga niat suci ukhti akn diperkenankan Allah kelak :) inshaAllah, ana akan mendoakan ukht agar dipermudahkan dan dpercepatkan urusan jodoh..^__^

laskar mawar: afwan..alhamdulillah, segala puji bg Allah ^__^

cikgu nurul & ana wan: lagu doa-hadad alwi..versi instrumental ^__^

August 8, 2011 at 1:30 AM

Antara wanita yang berjaya di dalam pengajiannya di universiti adalah wanita yang berkahwin..betul ape yang akk utarakan...:)

August 13, 2011 at 9:39 PM

salam, sy suka dgn entry ini...buat sy ingin kahwin awal..:) btw..ape tajuk lgu ni ek?..

August 21, 2011 at 1:47 PM

lagu doa-hadad alwi versi intrumental :)

August 26, 2011 at 5:03 PM

Post a Comment

Semangat Palestina yang takkan pernah padam!

Followers

ღ halawatul iman ღ