OSEM! :)  

Posted by Ahlia 'Ammar

* Entri ini hanyalah ringkasan, jadi memang sangat pendek. Jika punya ruang waktu, akan diolah dengan lebih lengkap lagi inshaAllah :)

Ramai sahabat2 yg bertanyakan ttg tips kawin awal/kawin sewaktu belajar. Halangan utama adalah drpd ibu bapa sendiri. Halangan yg sama juga pernah saya dan suami hadapi suatu ketika dahulu. Namun, berkat kesabaran dan doa yg berterusan, hati ibu bapa kami dilunakkanNYA. Semuanya berlaku dalam sekelip mata. 


Kami bertunang 2 bulan dan di hari pertunangan, saya sendiri tiada di rumah, masih di universiti. Maka, saya tak perlu menyiapkan sebarang persiapan utk bertunang spt baju, hantaran, hias bilik dll. Hanya sebentuk cincin ditinggalkan oleh pihak lelaki kpd ibu saya. Setelah saya pulang sebulan kemudian, baru berpeluang menyarung cincin tunang itu. Dan berita pertunangan ini hanya dua keluarga ini shj yg tahu. Ringkas dan tiada belanja dikeluarkan.

Selepas 2 bulan bertunang, terus dilangsungkan pernikahan kami tanpa kami sangka secepat itu ianya berlaku. Semuanya adalah kuasa Allah. Sekiranya DIA menetapkan ia akan berlaku, maka berlakulah ia. Kun fayakun. Tiada belanja besar. Hanya majlis yg simple namun dihadiri ramai tetamu memandangkan ramai kenalan ayah dan emak dijemput. Tetamu pun tak dapat nak detect mana satu pengantinnya sbb simple sgt :P

Dan kini Alhamdulillah, perjalanan cinta kami bakal diserikan dengan kehadiran cahaya mata yg dinanti-nanti tidak lama lagi. Moga mujahid/mujahidah ini menjadi pembela adDeen kelak. Dan untuk pengetahuan semua, saya dan suami masih lagi belajar sekarang dan tiada sebarang masalah berlaku dalam study kami. Rezeki pula makin mencurah-curah datang tanpa henti. Semuanya kurniaan Ilahi.

Sesungguhnya kawin muda ini sungguh OSEM!!! Terpelihara segalanya. Hati, jasad, dakwah makin laju bergerak di atas landasan yang benar. ^^,

This entry was posted at Sunday, February 05, 2012 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 nasihat dari sahabat

Post a Comment

Semangat Palestina yang takkan pernah padam!

Followers

ღ halawatul iman ღ