Satu Rasa  

Posted by Ahlia 'Ammar

Saat ini bersendirian memainkan jemari agar menari dengan indah di papan kekunci. Encik zauj sedang dalam perjalanan pulang ke Pahang memandangkan beliau mempunyai tugasan di sana. Diriku masih di kedah untuk beberapa hari lagi sebelum menyusul ke sana. Doaku sentiasa mengiringinya tiap masa dan tika dari jauh agar perjalanannya selamat inshaAllah.

Sendiri sebegini membuatkan rasa rindu pada si dia amat kuat. Mencengkam hati. Rindu untuk menatap wajahnya yang soleh, rindu mendengarkan suaranya yang merdu tika mengalunkan bacaan ayat suci kalamullah, rindu berimamkannya, rindu untuk sama-sama mentadabbur. Segalanya indah saat dia di sisi. Sama-sama menyulam rasa mengejar cinta yang agung dan utama, cinta kepada Allah Rabbul ‘Alamin.

Alhamdulillah, sudah dua bulan lebih baitul muslim kami terbina. Syukrulillah kerana Dia yang menyatukan dua hati ini. Tempoh dua bulan lebih yang terasa seperti baru semalam lafaz sakinah itu kedengaran. Terasa begitu singkat detik itu. Dan yang pastinya masih jauh perjalanan hidup ini selagi masanya untuk ke destinasi seterusnya belum tiba.

Ada orang kata hidup ini ibarat sebuah pelayaran. Sang suami menjadi nakhoda yang mengemudi bahtera cinta dengan penuh kasih sayang. Sang isteri sentiasa menemani di sisi dan memberi kata semangat buat suami agar terus kuat mengemudi bahtera.

Adakalanya bahtera berlayar dengan tenang di tengah lautan yang luas. Ketenangan yang mampu membuatkan jiwa-jiwa kagum akan kuasa agung milikNYA. Ketenangan yang sukar dirasa melainkan oleh jiwa-jiwa yang masih hidup dalam cintaNYA. Ketenangan yang penuh luar biasa. Cinta yang membungakan mawaddah dan membuahkan rahmah.

Terkadang bahtera melalui suatu detik getir. Berhadapan dengan mehnah dan dugaan di tengah lautan luas tanpa ada bantuan yang dihulur sesiapa. Hanya kepadaNYA kita memohon dengan penuh pengharapan. Ternyata di tengah lautan luas yang hanya ada bahtera kita yang dilanda dugaan hebat, hanya ada dua insan bernama suami dan isteri, dan pengharapan yang utama hanyalah kepadaNYA. 

Itulah dinamakan lumrah hidup. Sunnatullah yang telah sedia tetap. Kisah mahligai indah 2 jiwa yang hanya dambakan cinta agung, cinta Rabbul ‘Izzati. Bukan hanya romantika seperti kisahnya Romeo dan Juliet. Begitu juga agungnya cinta Shah Jahan kepada Mumtaznya hingga terbentuknya taj mahal yang indah itu. Dan bukan juga cintanya Jack kepada Jane dalam titanic. 

Bahkan, ia adalah sebuah cinta dari lautan cinta Allah yang Esa. Dia yang meniupkan rasa ini ke dalam setiap jiwa insani. Dia menitipkan cintaNYA melalui perantaraan suami atau isteri. Ketahuilah, rasa cinta kepada pasangan itu adalah sebenarnya cinta Allah kepada kita. Pengantaranya adalah salah satunya, suami atau isteri. 

Sungguh aku amat mencintaiMU ya Rabbi.....
Mode : rindu kat suami T__T

-Ummu 'Izzah-

This entry was posted at Saturday, June 25, 2011 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 nasihat dari sahabat

Post a Comment

Semangat Palestina yang takkan pernah padam!

Followers

ღ halawatul iman ღ