Mohon SABAR dan Mati dalam IMAN  

Posted by Ahlia 'Ammar

gambar hiasan semata-mata :)Kadang-kadang, lewat kembara yang tidak diketahui penghujungnya ini, kita seringkali diuji dengan mehnah yang sentiasa merintangi perjalanan seorang hamba sepanjang bermusafir di persinggahan (dunia) sementara. Kita hampir rebah tidak berdaya. Hilangnya sabar yang selama ini menunjang diri.

Dan kita juga tidak tahu bagaimana pengakhiran hidup kita kelak. Husnul khatimah atau sebaliknya?  Bimbang andai saat izrail datang mengunjungi untuk menjalankan tugas amanah dariNYA adalah saat ketika kita sedang leka diulit nikmat dunia penuh dusta. Wal 'iyazubillah.

Dalam ayat 126 dalam Surah al-A’raf :

رَبَّنَا اَفرِغ عَلَينَا صَبرًا وَتَوَفَّنَا مسلِمِينَ

Maksudnya : Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami dan matikanlah kami dalam keadaan Islam (berserah sepenuh hati kepadaMU)


Keterangan Ayat

Allah SWT menggunakan perkataan ‘limpah’ laksana air. Sabar berperanan seperti air yang menjadi agen pembersih dan ketenangan. Sepertimana air membersihkan kekotoran, demikian juga sabar membersihkan dosa. ( Tafsir al-Baidhawi, tafsir ayat 216, surah al-A’raf )

Menurut hadis yang diriwayatkan oleh al-Imam al-Tabari dalam tafsirnya, ayat ini menceritakan tentang tabahnya iman ahli sihir terhadap Allah sesudah meyakini perutusan Nabi Musa a.s. Walaupun mereka takut kepada Firaun yang berkuasa menzalimi mereka tetapi mereka memilih mati syahid demi mempertahankan aqidah mereka.

Ahli-ahli sihir yang rancak mempamerkan tipu daya mereka pada sebelah pagi bertukar menjadi mujahid di jalan Allah SWT pada sebelah petangnya. ( Jami’ al-Bayan li al-Tabari, tafsir ayat 126, surah al-A’raf )


Khasiat dan Kaifiat Beramal

Pengajaran penting menerusi ayat ini adalah kita wajar mencontohi iman dan keyakinan Mukmin seperti ini. Walaupun kita beriman kepada Allah, kadangkala iman boleh tergugat apabila berhadapan dengan tipu daya dunia. Maka awasilah iman dengan cara beramal dengan ayat ini supaya dapat menikmati iman “ahli-ahli sihir” yang dipilih Allah untuk menjadi para “syuhada”.


Subhanallah! Alhamdulillah! Allahuakbar! Sungguh Allah itu sangat baik!
Rujukan : 101 Doa Para Nabi dan Rasul dalam Quran : Khasiat dan Kaifiat beramal, Ustaz Zahazan Mohamed, Telaga Biru.
Ummu Fathi
0117 am
14 ZulQaeda 1431H

This entry was posted at Friday, October 22, 2010 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 nasihat dari sahabat

Post a Comment

Semangat Palestina yang takkan pernah padam!

Followers

ღ halawatul iman ღ